Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Обезпаразитяване на котка – какво е необходимо да знаем

08.04.2024 | 1 мин. четене

Редовното и ефективно обезпаразитяване на котка играе ключова роля за поддържане доброто здраве на твоя домашен любимец. Когато говорим за паразити, често си представяме вътрешните паразити, които често се наричат и просто червеи. От друга страна, говорейки за червеи, ние сме склонни да си представим онези не особено приятни на вид гадинки, които живеят в почвата. Но вътрешните паразити, които застрашават живота на нашите писани, съвсем нямат общо с градинските червеи. Паразитните червеи често са сериозно предизвикателство за всички стопани и налагат редовното обезпаразитяване на котка. За да са щастливи и здрави нашите опашати приятели, необходимо е да следваме стриктно график за администриране на вид противопаразитно средство.

Много стопани добре познават важността на редовното обезпаразитяване на котка. Без излишна драма, противопаразитните продукти могат да спасят живота на опашатата ни приятелка в някои случаи. Особено когато говорим за съвсем млади животни, които са особено податливи на зараза с вътрешни паразити и развиване на по-тежки болестни състояния в резултат на това.

Като отговорен и любящ стопанин на домашен любимец, необходимо е да си добре запознат с видовете вътрешни паразити, с които твоята котка може да се зарази. Както и какви са най-ефективните начини да осигуриш добра и ефективна защита за твоята писана и как да се пребориш със заразата. В тази статия ти помагаме по-добре да разбереш какво представлява ефективното обезпаразитяване на котка и как да го приложиш.

Обезпаразитяване на котка – видове вътрешни паразити

Няколко най-често срещани вида вътрешни паразити могат да попаднат в храносмилателната система на котката и в други вътрешни органи. Това са:

 • Тения – Тенията обикновено се закача за червата на котката и ги атакуват. Този вид червей има няколко части на своето тяло, които също се наричат сегменти. Твоята котка най-често ще бъде диагностицирана със зараза от тения, когато в изпражненията ѝ се появяват малки частици, които приличат на зърна ориз. Има няколко различни вида тения, които се пренасят от различни носители, например мухи или дребни гризачи. Когато котката е ухапана от заразена муха, или нападне заразен гризач, тенията попада в нейното тяло.
 • Кръгли червеи – Кръглият червей е сред най-често срещаните вътрешни паразити както при котки, така и при кучета. Този паразит попада в червата на животното. Истината е, че почти всяка котка поне веднъж ще се зарази с този вид паразит, най-често докато е млада. Има много начини домашният ти любимец да се зарази с кръгли червеи. Обикновено това става, ако консумират техните яйца, ако изядат заразена мишка, или през млякото на майката, ако тя е заразена.
 • Анкилостоми – Анкистоломите са друг вид вътрешни паразити, които попадат в храносмилателната система на твоя домашен любимец, обикновено в лигавицата на червата. Този вид паразити се хранят с кръвта на котката и се пренасят чрез заразени изпражнения и почва. Този вид червеи са доста опасни, особено за малките котенца. Те могат да доведат да вътрешно кървене.

Обезпаразитяване на котка – симптоми на заразяване

За да прецениш кога е наложително да прибегнеш към обезпаразитяване на котка, разгледай кои са някои от най-разпространените симптоми, които ще ти подскажат, че твоята котка може и да е заразена:

 • Капеща козина
 • Суха и болезнена кашлица
 • Свиркащо дишане
 • Повръщане
 • Диария
 • Кръв в изпражненията
 • Слаб апетит
 • Подут стомах
 • Анемия
 • Дехидратация

Рискови фактори

Котките, които по-често прекарват време навън се намират под по-висок риск от заразяване както с вътрешни, така и с външни паразити. Все пак при котките, които основно прекарват времето си у дома, също има риск. Така че обезпаразитяване на котка е необходимо дори и твоята писана да не излиза често. Има няколко основни начина котката да се зарази:

 • При раждане – малките котенца могат да се заразят, ако тяхната майка е заразена. Обикновено това става по време на сукане.
 • Околната среда – ако твоята писана има контакт с изпражнения на заразено животно, или храна, вода и трева, която е заразена.
 • Диви животни – дивите животни като малки гризачи често да преносители на зараза. Ако котката ти ловува, има висок риск да се зарази. В допълнение, охлювите също се преносители на белодробен червей.
 • Бълхи – някои видове бълхи и мухи също често са преносители на зараза.
 • Храна – суровото или недобре сготвено месо може да предизвика инфекция с тения.

Диагностициране

Дори и да наблюдаваш някои от горепосочените симптоми на зараза с вътрешни паразити, никога не поставяй диагноза и не избирай лекарствени средства самостоятелно. Необходима е консултация с ветеринарен лекар. Някои от тези симптоми могат да бъдат причинени от други болестни състояния и да нямат общо с паразити. Необходимо е и провеждане на тестове, за да се прецени дали има зараза и с точно какви вътрешни паразити. На базата на резултатите, ветеринарният лекар ще предложи правилен и ефективен подход на лечение. Той ще е съобразен с индивидуалните характеристики на твоята котка като възраст, порода, размери, както и с вида паразити.

Pet Buddy ти осигурява удобство и сигурност. Всеки регистриран член в платформата има достъп до онлайн консултация с нашия опитен ветеринарен лекар, който ще изслуша какви са оплакванията на котката и ще реши как да се процедира най-правилно. В платформата имаш достъп и до онлайн медицински картон, който бива попълван след всяка консултация. Така няма да се объркаш и да забравиш графика на обезпаразитяване и винаги ще даваш противопаразитните средства навреме. Така те ще са максимално ефективни.

Обезпаразитяване на котка – кога?

Колко често твоята котка има нужда от обезпаразитяване зависи от нейната възраст, околната среда, с която има контакт, колко често общува с котки и други животни, които живеят навън. Възрастните котки, които излизат често навън, трябва да бъдат третирани с противопаразитен продукт поне веднъж на всеки три месеца. Все пак в някои случаи препоръката може да бъде и веднъж на месец, ако котката често излиза навън. Възрастните котки, които основно живеят у дома и не излизат също трябва да бъдат обезпаразитявани веднъж на всеки три месеца.

Тъй като младите котенца се намират под по-висок риск от зараза с вътрешни паразити, тяхното първо обезпаразитяване трябва да се случи възможно най-рано. Обикновено това е на възраст от две до три седмици. След това прилагане на противопаразитен препарат е необходимо през две седмици докато не достигнат възраст от осем седмици. След това се продължава с обезпаразитяване един път месечно, докато не достигнат възраст от шест месеца.

В Pet Buddy можеш да откриеш голямо разнообразие от препарати, които да ти помогнат със защитата и борбата с вътрешни и външни паразити. Освен това ние ти предлагаме висококачествена суха и мокра храна за котки, апетитни и здравословни лакомства, забавни играчки, тунели и драскалки, витамини и имуностимуланти и всякакви аксесоари за твоята любима писана. Промоционален код NEWBUDDY15 ти дава 15% намаление от цената на първата поръчана Pet Buddy кутия.

Виж още подобни статии