Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Малки котенца – 20 интересни факта, които ще те заинтригуват

22.01.2024 | 1 мин. четене

Малки котенца… трудно е да останеш равнодушен към невероятно сладките им физиономии и малки и пухкави тела. Всички малки котенца са безумно сладки и ни умиляват, но не всички малки котенца са палави и игриви, или пък спокойни и дремещи. Малките котки са различни и с индивидуални характери също както и ние, хората. Някои от поведенческите им характеристики може и да са почти всеобщо валидни за породата им, но в повечето случаи говорим за индивидуални характери, които често се проявяват още от първите месеци след раждането им.

И въпреки че сме поддръжници на тезата, че всички  пухкави топчици щастие познати още като малки котенца, са различни, не можем да отречем, че някои особености се отнасят за всички сладки котарачета. Събрали сме двадесет интересни факта за тези удивителни мъници. С тях смятаме да ти помогнем да прекараш няколко забавни и интересни минути в компанията на сладките косматковци. Освен това искаме да ти съдействаме в това да опознаеш невероятните малки котенца по-добре, така че да можем да се грижиш по-добре и по-информирано за своето.

Ето как сладките малки котенца могат да те изненадат:

Факт 1

Всички бебета котета, независимо от тяхната порода, се раждат със сини очи. Между 7 до 12-та седмица синият пигмент на очите обикновено започва да се трансформира и преминава от синьо към постоянния цвят на очите на котето.

Факт 2

На някои породи котки им е необходимо повече време, за да достигнат пълна зрялост. Например котките от порода Мейн Кун достигат пълня зрялост до третата или четвъртата си година.

Факт 3

Зъбите на малките котета са значително по-остри в сравнение със зъбите на възрастните котки. Ето защо след игра с малко котенце обикновено се оказваш с доста бойни рани по ръцете.

Факт 4

Новородените котенца нямат умението сами да контролират телесната си температура. За това се грижат техните майки.

Факт 5

Новородените котенца са слепи и глухи до настъпването на втората до третата седмица от раждането им.

Факт 6

Даже и като съвсем малки и пухкави топчици щастие, котенцата притежават изключително силно обоняние. И те разчитат изцяло на него, за да се справят ежедневно, докато не развият своето зрение и слух.

Факт 7

Ако си пред дилема дали да се сдобиеш с кученце или котенце, трябва да имаш предвид, че е в пъти по-лесно да научиш малките писани да използват тоалетна, отколкото е с малките кученца. По повод развиване на отлични хигиенни навици, котаните са ненадминати!

Факт 8

Женските малки котенца могат да забременеят още на възраст от пет месеца. Затова ако искаш да предпазиш своята котка от нежелана бременност, себе си от стреса да намериш подходящи семейства за новото котило и като цяло да осигуриш множество ползи за своя домашен любимец, задължително трябва да помислиш за кастрация. По-голямата част от стопаните избират да стерилизират своите женски котки на възраст от осем седмици.

Факт 9

На около възраст от четири седмици малките котенца се научават как да управляват и да използват ноктите си.

Факт 10

В книгата на световните рекорди е вписано най-голямото по брой котило и то се състои от впечатляващата бройка от 19 малки котета!

Факт 11

Котенцата обикновено могат да бъдат отбити на възраст от около едва осем седмици.

Факт 12

Повечето котенца от порода сиамски обикновено се раждат с напълно бяла козина. Започват да се сдобиват със специфичната си окраска на възраст от около един месец.

Факт 13

При раждането си малките котета обикновено тежат между 85 и 115 грама

Факт 14

Новородените котенца не умеят да уринират и да се изхождат самостоятелно. За тази цел те разчитат на своите майки. Майките ближат своите малки, за да ги стимулират да се изходят след нахранване.

Факт 15

Котенцата се научават да комуникират с хората чрез мяукане много скоро след раждането си.

Факт 16

Първите си стъпки малкото коте прави обикновено между 18-ти до 21-ви ден след раждането си.

Факт 17

Първото зъбче на малкото коте обикновено започва да си проправя път около третата седмица след раждането.

Факт 18

Котенцата от едно общо котило могат да имат различни бащи.

Факт 19

Стандартният брой бебета в едно котило е четири. Въпреки това трябва да се има предвид, че чистокръвните и породисти котки обикновено раждат по-големи по брой котила.

Факт 20

Ако трябва да сравняваме развитието на малкото котенце към това на човека, можем да кажем, че през първата си година малкото писанче се развива толкова, колкото човек за първите си петнадесет години.

Да отглеждаш малко котенце е наистина забавен момент от живота, но и доста отговорен. Твое задължение като добър стопанин е да му осигуриш висококачествена и здравословна суха и мокра храна, която да помага на писанчето да расте щастливо и активно. Освен това ти предлагаме да разгледаш нашата богата селекция от забавни играчки, висококачествени аксесоари, котешки тоалетни, продукти за котешка хигиена и медицински добавки и витамини за котки. С промоционален код newbuddy15 можеш да се възползваш и от 15% намаление на първата поръчана кутия Pet Buddy.

Виж още подобни статии