Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Хигиена на домашните любимци – 10 грешки на новите стопани

26.06.2023 | 1 мин. четене

Дори и да се стремим към перфектна хигиена на домашните любимци, съществуват множество начини нещо да се обърка. В тази статия сме подбрали десет от тях, които намираме за най-чести грешки. Ще ги обсъдим и ще ви дадем конкретни насоки как да ги избягвате и как всъщност е правилно да се процедира.

Всички ние обичаме животните и желаем да правим най-доброто за нашите домашни любимци котки и кучета. Стараем се да избираме правилната храна, която да е здравословна и да им дава енергия. Избираме им висококачествени аксесоари, уютни къщички и легла, апетитни лакомства, правилните добавки и медицински продукти. Всичко, за да са здрави, щастливи и игриви. Но понякога подценяваме колко важен е тяхната груминг рутина. Да поддържаме животното чисто и с добра хигиена е важно не само, за да изглеждат те добре. Важно е, защото добрата хигиена може да ги предпази от редица заболявания, а също и хората, които ги отглеждат.

Тъй като отглеждането на домашен любимец е отговорна задача, ние от Pet Buddy бихме искали да съдействаме с каквото е възможно. Освен че предлагаме всичко необходимо за отглеждането на здрави и щастливи кучета и котки, което може да бъде открито в нашите месечни кутии, ние сме винаги насреща, за да предоставим и ценни съвети. В днешната статия ти предоставяме десет съвета за хигиена на домашните любимци. Ето кои грешки трябва да предотвратим, за да осигурим правилна хигиена на домашните любимци.

Забравяте оралната хигиена

Необходимо е за се погрижите за денталното здраве на вашите куче и коте. Оралната хигиена е важна и зъбите трябва да се почистват редовно, за да се предотврати натрупването на зъбен камък. Зъбният камък може да доведе до редица усложнения, включително възпаление на венците, кървене и дори загуба на зъби. Така че не неглижирайте редовното почистване на зъбите и подбирайте висококачествени продукти за зъбна хигиена, които осигуряват необходимата защита и превенция. Ако не сте убедени какво е необходимо да правите, не пропускайте да се консултирате с ветеринарен лекар, за да получите насоки и съвети.

Хигиена през топлите дни

През топлите дни е важно да се погрижим за нашите домашни любимци, за да им осигурим повече комфорт и да подпомогнем здравето им. Това е особено важно за кучета и котки с по-дълга и гъста козина. Много стопани предпочитат да подстрижат своите четириноги, за да ги спасят от високите летни температури и възможното прегряване. Въпреки това е важно да знаете, че кучетата и котките не бива да бъдат бръснати напълно. Нужно е да се остави по-къса козина. Животинската козина е необходима, защото тя предпазва животното от слънчеви изгаряния и прегрявания. Да, може да звучи изненадващо, но козината обикновено играе ролята на изолация. Въпреки че една разхлаждаща баня може да се хареса на вашия любимец през топлите дни, не бива да къпете котките и кучетата твърде често, защото кожата им е деликатна и може да бъде раздразнена. Прекомерното чесане и близане на кожата могат да бъде индикация за летни алергии и паразитна зараза. Котките изискват редовно разчесване на козината през лятото, за да бъдат предотвратени проблеми, причинени от прегряване.

Превърнете хигиената в навик

Една от приоритетните стъпки за следване на правилна и ефективна рутина по хигиена на домашните любимци е тренирането на животното. Т.е. трябва да се уверите, че вашия домашен любимец има навик да бъде къпан, сресван, подстригван, ноктите му да бъдат редовно подрязвани, а зъбите почиствани. Ако кучето или котето не знаят какво да очакват от всяка процедура, най-вероятно те ще изпитат голям страх и стрес. Колкото по-скоро животното е запознато и наясно с всички процедури и стъпки, толкова по-лесно ще бъде за вас, а и за него, да следвате редовна груминг рутина. В този контекст, уверете се, че котето и кучето се чувстват комфортно и уверени, когато лапите, ушите, опашките, устите им и т.н. са докосвани. Това е процес, който изисква търпение, за да се постигне категоричен успех. Ето защо е препоръчително да започнете с тези тренировки от възможно най-ранна възраст.

Груминг рутината е скучна и еднообразна

Популярна грешка сред стопаните на четириноги е, че те правят процеса по хигиена на домашните любимци и груминг рутината ненужно тромав, скучен и отнемащ твърде дълго време. Истината е, че добрата рутина по хигиена, включително миенето на зъби, къпането и сресването, трябва да отнема няколко минути на процедура. Нужно е да се научите да сте максимално експедитивни. Животните бързо губят интерес към всички тези процедури, така че е добре да не ги проточвате излишно. Ако намерите начин да направите целия процес по почистване, къпане, търкане, ресане и т.н. по-интересен и забавен за животното - още по-добре. Може да използвате окуражителни думи, а след всяка успешно завършена процедура да погалвате животното или да му давате лакомство. Така то ще асоциира почистването и хигиената с нещо позитивно.

Не избирате правилния шампоан

Шампоаните и измиващите продукти за котките и кучетата трябва да се подбират внимателно, за да избегнете дразнене на нежната кожа. В никакъв случай не се препоръчва да използвате продукти, които са предназначени за хора. Винаги избирайте шампоани, които са специално разработени за котки и кучета. Те не съдържат силни аромати и други съставки, които да водят до дразнене. В крайна сметка, pH нивата на кучешката и котешката кожа са много по-различни от тези на човешката.

Използвате неправилно количество шампоан

Друга популярна грешка на стопаните в контекста на редовната хигиена на домашните любимци е използването на прекомерно голямо количество шампоан. По този начин изразходвате ненужно много продукт, налага се да купувате шампоани по-често, не успявате да разпределите правилно количеството продукт до всяко кътче на тялото. В крайна сметка някои зони остават не напълно почистени и измити. Уверете се, че при къпане избягвате очите, ушите и главата на животните. Това са специални зони, които лесно могат да бъдат раздразнени.

Не бъдете нетърпеливи

Грижата за хигиената на вашия домашен любимец обикновено е процес, който изисква концентрация и търпение. Твърде много неща могат да се объркат, затова не бива да сте твърде припрени. Освен това, много стопани бързат да излязат на разходка с животното скоро, след като то е изкъпано. Препоръчително е да не бързате. Трябва да изминат поне няколко часа след къпането, за да може козината да е напълно изсъхнала.

Забравяте рязането на ноктите

Много стопани допускат грешката да забравят за редовното подкъсяване на ноктите на котето и кучето. Прекомерно дългите нокти могат да създадат дискомфорт и дори да доведат до инфекции. Твърдите настилки натурално изпиляват ноктите на животните. Само че повечето животни прекарват дълги часове у дома, където твърде настилки няма. Затова и е необходимо стопаните им да се грижат за състоянието на ноктите и тяхната дължина. На всеки 3 до 4 седмици е препоръчително да скъсявате ноктите на котето и кучето. Уверете се, че не режете твърде дълбоко, за да избегнете кървене и инфекции. Винаги използвайте инструменти, които са предназначени за работа с нокти на котки и кучета.

Мокрене на вътрешността на ушите

Както вече споменахме, при къпане трябва да сте много внимателни с това да не попадне вода във вътрешността на ушите на животното. Това често води до ушни инфекции, така че непременно трябва да избягвате мокренето на тези зони.

Сресване на мокра козина

Може да се изкушавате да разрешете козината на кучето или котето директно след баня или след плуване. Избягвайте това. Козината на животното трябва да е напълно изсъхнала преди да започнете да го сресвате. Сресването на мократа козина може лесно да раздразни кожата, а освен това често води до заплитане. Специалистите съветват използване на гребен или четка за сресване на козината преди баня. По този начин ще елиминирате част от замърсяването и по-лесно ще се преборите с възли в козината.

Ние от Pet Buddy разполагаме с всичко необходимо за оптимална грижа за хигиената на домашните любимци. При нас ще откриете разнообразие от продукти като шампоани, пудри, инструменти за рязане на нокти, четки и гребени за козина, мокри кърпички за бързо почистване, лосиони и продукти за успокояване на раздразнената кожа, четки и пасти за зъби и какво ли още не. Промоционален код FIRST10 дава възможност да се възползвате еднократно от 10% намаление при поръчка на първата Pet Buddy кутия.

Виж още подобни статии