Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Вреден ли е шоколадът за кучетата?

08.02.2023 | 1 мин. четене

Кучетата, също като нас хората, обичат да си похапват сладки неща, но следвайки разпространеното предупреждение, следва да се запитаме вреден ли е шоколадът за кучетата. Кучетата не се свенят да опитат от всичко ядливо, особено ако то е консумирано от стопаните им. Изключение тук не правят и котките. Основно от любопитство, а не толкова от лакомия, те са склонни да опитват от храните на хората си. 

Човешките храни, обаче, често са вредни за домашните любимци. Един от най-обичаните от всички ни десерти – шоколадът - може да бъде токсичен за вашето куче и дори да доведе до смъртта му. Вреден ли е шоколадът за кучетата, защо е вреден и до какви последствия може да доведе приемът му от четириногото? Предстои да разберем.

Вреден ли е шоколадът за кучетата – защо е отровен?

За да разберем вреден ли е шоколадът за кучетата, следва да си обясним коя негова съставка го прави наистина опасен за четириногите. Токсичността на шоколада за домашните любимци се дължи на един от химикалите, съдържащи се в него - теобромин. Химикалът представлява метил-ксантинов алкалоид и се съдържа в какаовите зърна, които са основна съставка в производството на шоколад. Върху човешкия организъм, теоброминът действа като кофеина. Той възбужда нервната система и действа като стимулант на сърдечно-съдовата система.

Хората имат поносимост към химикала, тъй като той се метаболизира бързо. Организмът на кучетата, а и другите домашни животни като котките, не може да го преработва толкова бързо. Оттук идва и опасността за кучетата. При тях той се натрупва в тялото и въздейства върху организма на кучето в продължителен период от време и води до неговото натравяне. 

При котките той се разгражда дори много по-бавно, отколкото при кучетата. И все пак, в практиката са регистрирани много по-малко случаи на отровени котки с теобромин, отколкото на кучета. Причината е, че котките обикновено не са толкова силно привлечени от сладки храни, за разлика от кучетата. Така поне вече знаем вреден ли е шоколадът за кучетата и сега можем по-успешно да се справим с контрола на това какво кучето ни консумира. Освен това ще знаем за какво поведение да следим при евентуално натравяне.

Вреден ли е шоколадът за кучетата – симптоми на натравяне

Любопитството на кучето ви понякога може да надделее, а невнимание от ваша страна може да му коства живота. Затова винаги дръжте шоколадовите изделия у дома на недостъпно за кучето ви място. И все пак, ако кучето ви по някакъв начин се е добрало до шоколад и си е хапнало, то може да прояви някои от симптомите, изредени по-долу. След като вече знаем вреден ли е шоколадът за кучетата и какво точно го прави токсичен, важно е и да запомним за какви симптоми трябва да сме нащрек, за да реагираме своевременно и адекватно:

  • Ако четириногият ви приятел приеме дори и малко количество шоколад, има вероятност да прояви силно изразена симптоматика като обилно слюноотделяне, гадене и повръщане, често уриниране и/или диария.
  • По-големите количества консумиран шоколад предизвикват хиперактивност и повишени стойности на кръвното налягане. Може да се стигне и до вътрешни кръвоизливи, сърдечна аритмия и дихателна недостатъчност. При изключително тежки случаи е възможно сърцето на кучето да спре. 

Те са сигнал, че кучето ви е получило хранително отравяне. Най-доброто, което можете да направите в случая е да се отправите към спешния ветеринарен кабинет, за да получите нужното съдействие. 

Ако при хората ефектът на теобромина влияе между 20 и 40 минути, то при домашния ви любимец той остава в организма за над 17 часа. При тежки симптоми на отравяне с шоколад, кучето ви може да има изразена симптоматика до 3 дни след отравянето. 

Какво количество е опасно?

Степента на отравяне зависи от това колко голямо е кучето. Теоретично погледнато, около 450 г млечен шоколад са достатъчни да предизвикат смъртта на куче с тегло 7 кг. Само 28 г какао на прах, погълнато от куче със същото тегло, може да бъде смъртоносно. 

Фатални за животното ви могат да бъдат 140 г чист черен шоколад и/или пък 50 г такъв, използван в кулинарията. Белият и черен шоколад имат различна степен на токсично действие, като това на белия е по-ниско от това на черния.

С други думи, дали кучето ви ще прояви симптоми на отравяне с теобромин, зависи от консумираното количество, типа шоколад и неговите размери. Това, разбира се, не бива да ви успокоява, тъй като посочените стойности са ориентировъчни. В никакъв случай не давайте на кучето си шоколад и/или сладки изделия, в които се съдържа такъв.

За да задоволите глада за лакомства на вашия четириног приятел, Pet Buddy предлага редовно да държите подръка по някоя вкусотия, която е разработена специално за кучета и освен че е удоволствие за кучешкото небце, е и полезна за здравето му.

Предлагаме впечатляваща селекция от кучешки лакомства, с които да зарадвате пухкавелко, за да не посяга той към човешките изкушения. Избирайте между пресовани кокали, месни лакомства, дентални лакомства и още много полезни снаксове за четириноги гладници. Всеки един продукт може да бъде добавен в месечната кутия Pet Buddy. А ако вашето кученце си пада по разнообразието, можете всеки месец да променяте съдържанието на кутията, така че да пробва то повече лакомства.

Виж още подобни статии