Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Смяна на козината – има ли сезонни цикли и как да се погрижим за нашия любимец?

23.03.2023 | 1 мин. четене

Време е за смяна на козината? Не, не говорим за кичурите, които остават по твоята четка за коса! С настъпването на първия пролетен ден, планинските върхове се отърсват от снежните си шапки, дърветата от последните изсъхнали листа, а твоят опашатко от зимното си кожухче. За повечето стопани на кучета и котки, пролетта освен всичко е и времето, в което откриват космати топки из цялата къща. Дори и в ъгли и кътчета, които не сте предполагали, че са част от разгърнатата площ на вашия дом. Нормално ли е тази смяна на козината, или може би става въпрос за здравословен проблем, за който трябва да се притесните? А има ли сезонна цикличност при смяна на козината на котките и кучетата? Или говорим за целогодишен процес на капане и безрезултатен маратон с прахосмукачката? На тези и на още важни въпроси относно козината на твоя домашен любимец и грижата за нея ще отговорим в тази статия. Така че избутайте насъбралите си купчинки козина от клавиатурата на лаптопа и скролвайте надолу, за да научите полезна информация.

Смяна на козината – през кои сезони се случва?

Смяната на козината е естествен процес. Нейната цел е да помогне на котката и кучето да се отърват от по-плътната и гъста зимна козина и да преминат към такава, която е подходяща за по-топлите дни. Това помага на животното да контролира по-добре телесната си температура през различните сезони. Макар че смяната на козината е сезонна, капането на козината е нещо, което в по-малки или големи граници се случва целогодишно. Целогодишното капане не е толкова силно свързано със смяната на температурите. Неговата цел по-скоро е кожата на животното да се отърве от умрелите косми, за да е здрава и да диша. Освен това, по този начин естествените масла, произведени от животинската кожа, се дистрибутират по-добре. Така поддържат кожата хидратирана и еластична. Някои кучета и котки се скубят по-малко от други. Всичко зависи от специфичния вид козина, който е различен за различните породи.

Сезонната смяна на козината е възможно да не е толкова силно изразена в днешно време. Това е така, защото нашите домашни любимци живеят предимно на закрито. В домовете ни температурата е почти постоянна през различните сезони и без големи амплитуди. Въпреки това, пролетният и есенният сезон се смятат за времето, в което има най-голяма вероятност да започнете да откривате по-често топки козина у дома. Тези сезони точно съвпадат с подготовката на животното за по-гъста зимна козина и за по-разредено и леко лятно покритие. За да сме по-конкретни, обикновено говорим за месеците април-май и октомври-ноември. Продължителността на този процес обикновено е от 2 до 4 седмици.

Кога смяна на козината не е нормален процес?

Има някои медицински състояния, при които смяна на козината или по-точно нейното интензивно капане са симптом, а не естествен процес. Ако ви се струва, че вашето коте или куче се скубят повече от обикновено, може би е добра идея да се консултирате с ветеринар. Може би става въпрос за състояние, което изисква правилна и навременна реакция.

Какво казват ветеринарните лекари

Попитахме нашия опитен ветеринар доктор Андреева за окапването на козината поради болестни състояния. Ето някои интересни и важни неща, които научихме от нея. На първо място, интензивното капане на козината често се свързва с ендокринологични заболявания, кожни инфекции, паразити. Дори и проблеми, дължащи се на неправилно хранене и усвояване на хранителните микроелементи. За да сте уверени, че не става въпрос просто за сезонна смяна на козината, а нещо по-сериозно, огледайте животното за допълнителни симптоми, включително:

 • Зачервена и раздразнена кожа
 • Сърбеж и често чесане в зоните с оредяла козина
 • Плешиви зони или такива с видимо оредяла козина
 • Пълно окапване на козината
 • Люспи суха кожа, ранички по кожата, малки подутини

Ако забележите някои от горепосочените симптоми или имате друга причина да се тревожите за здравето на четириногия ви приятел, съветваме ви да запишете час за консултация с ветеринарен лекар при първа възможност. Много често състоянието не изисква продължително и тежко лечение. Решение могат да бъдат правилните витамини и добавки за кожа и козина или за заздравяване на имунната система.

Смяна на козината под контрол

Не е необходимо, а не е и препоръчително по някакъв начин да се опитвате да спирате цикличното капане на козината на вашия домашен любимец. Някои стопани избират да подстрижат своята котка или куче много късо, като така се надяват да намалят капането. Истината е, че тази стъпка не е най-добрата, която можете да изберете. Късото подстригване крие рискове за здравето на кожата на вашия домашен любимец. Освен това ще попречи на натуралните способности на животното да се охлажда през топлите дни и да се затопля през студените. В някои случаи, обръснатата или късо подстригана козина може да спре напълно да расте в зони.

Колко важна е добрата грижа?

Ключът към контрола на окапването на козината, сезонно или целогодишно, е добрата грижа за нея. Добрата грижа включва къпане на животното когато и само когато това е необходимо. В зависимост от вида и гъстотата на козината, някои кучета, например, изискват къпане само един път годишно. За други породи оптималният график на къпане може да бъде на всеки два месеца, или по-често. Добре е да се информирате от ветеринарен лекар или специалист по груминг за специфичните характеристики и изисквания на вашата порода котка или куче. Освен това, уверете се, че използвате висококачествена груминг козметика, която е специално разработена за домашни любимци. Избягвайте измивни продукти за хора, тъй като те могат да съдържат съставки, които не са подходящи за животни и могат дори да доведат до дразнене. Такива са например парфюмите и добавените аромати.

Редовно разчесване с подходящите аксесоари

Друг важен аспект от грижата за козината и кожата на вашите домашни любимци е редовното разчесване на козината с подходящи за целта четки и гребени. Нужно е да изберете подходящия вид аксесоар за разчесване на козина според вида козина на вашия любимец.

За късокосмести породи

 • Можете лесно да премахнете възли и мъртви косми с помощта на четка с натурални влакна или релефна ръкавица за разчесване
 • Започнете с разресване на козината по посока, която е обратна на посоката на растеж. По този начин ще измъкнете всички мъртви косми. След това разрешете по посоката на растеж, за да премахнете напълно мъртвата и ненужна козина. Повторете процеса няколко пъти, за да премахнете всичко излишно.
 • Ако разресвате с релефна ръкавица, използвайте кръгови движения, за да подобрите циркулацията на кръв и да освободите мъртвите косми. След това преминете към сресване по посоката на растеж.

За дългокосмести породи и такива с двойна козина

 • Имате нужда от разресващ инструмент, който може да проникне в дълбочина в гъстата и дълга козина, например по-тънки гребени.
 • Многократно сресвайте срещуположно на посоката на растеж на косъма и след това по посоката на растеж, докато на четката не започнат да не остават косми.
 • В случай, че капането на козина е наистина интензивно, най-добре използвайте гребло. Ако попаднете на заплетени участъци, не дърпайте силно с греблото, а използвайте тънък гребен за разхлабване на възела. С гребло сресвайте по посоката на растеж на козината и нагоре.

Правилно хранене

Правилното и оптимално хранене също могат да дадат отражение на сезонната смяна на козината и целогодишното скубане. Много дефицити на витамини и микроелементи могат да доведат до изтъняване и окапване на козината. Особено ако козината на вашето животно изглежда безжизнена, без блясък, чупи се лесно и капе прекомерно, уверете се, че не грешите с диетата му. Кучетата и котките се нуждаят от балансирана диета с висококачествена храна и здравословни продукти. Включването на повече протеини в диетата на вашия любимец, или пък преминаване към сурова BARF диета, може чувствително да подобри качеството на козината и нейната здравина. Освен това, обмислете даването на добавки с Омега-3 мастни киселини. Те, както и рибното масло са чудесни за поддържането на здрава кожа и по-здрави стави.

В Pet Buddy ще откриете широка гама от висококачествени храни за котки и кучета, свежи BARF менюта и здравословни лакомства, които са необходими на твоя опашатко, за да е максимално здрав и щастлив. Освен това, ние ти предлагаме набор от полезни и ефективни добавки и медицинска козметика, с които да се погрижиш за кожата и козината. Към месечната си кутия можеш да добавиш и аксесоари за разресване, както и разнообразна груминг козметика, включително лосиони, шампоани и щадящи почистващи продукти. И ето така, вече си напълно подготвен за пролетната смяна на козината и за повече щастливи мигове с косматко през този сезон. Напомняме ти, че всяка първа поръчана кутия Pet Buddy се възползва от 10% намаление с въвеждането на промоционален код FIRST10.

Виж още подобни статии