Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Обратно кихане при кучетата – какво е и на какво се дължи?

22.02.2023 | 1 мин. четене

Обратно кихане при кучетата е доста често срещано състояние. Най-често се наблюдава при кучетата, макар че се проявява и при котките, но значително по-рядко. За стопаните, които наблюдават подобно състояние на обратно кихане при кучетата си за първи път, то може да бъде изключително притеснително и дори да предизвика ужас. Тук е моментът да ви споделим, че не бива да притеснявате - това е естествен процес, а повече за него ще научите по-надолу в статията.

Какво представлява обратно кихане при кучетата и в какво се изразява? Кога подобно състояние буди поводи за притеснение и кога е съвсем нормално? На тези често задавани въпроси предстои да отговорим в следващите редове.

Обратно кихане при кучетата - в какво се изразява?

Най-общо казано, обратно кихане при кучетата е кихане навътре. То се изразява в серия от интензивни и бързи вдишвания през носа на кучето, които се характеризират със звук, наподобяващ хъркане и/или стържене. Подобно състояние може да изплаши стопанина на кучето, тъй като обикновено се проявява внезапно и продължава в рамките на няколко секунди, максимум до половин минута. 

След този “пристъп”, ако можем така да го наречем, животното ви продължава да се държи нормално, сякаш нищо не се е случило. От това състояние не би следвало да има признаци на дискомфорт, стрес и/или други. 

Обратно кихане при кучетата – какво го причинява?

След като вече знаем в какво се изразява обратно кихане при кучетата, редно би било да изясним и какво го причинява. Подобен пристъп на кихане е естествена защитна реакция на тялото на четириногото при попадне на дразнител в горните дихателни пътища. Реакцията много прилича на нормалното кихане, с тази разлика, че е на обратно.

Обратното кихане при кучетата е толкова нормално проявление, колкото и кашлицата и стандартното кихане. Кашлицата също е защитна функция на организма, но с нея се цели минимизиране ефекта на дразнителите, находящи се в долната част на респираторната система. 

Кихането се предизвиква от дразнене в областта на носната кухина, а обратното кихане - в областта на носоглътката.

Кога да потърсим специалист?

Обратното кихане може да бъде притеснителен симптом, когато започне да се проявява твърде често. Това означава, че има чуждо тяло в носоглътката на кучето, бактерия или други, които го провокират да киха навътре. Идентифицирането на причинителя и назначаването на терапия стават след преглед при ветеринарен лекар

Как се прави прегледът? 

При прегледа във ветеринарна клиника се извършва проверка на дихателните пътища и устната кухина, с оглед на това да се установи и/или изключи наличието на дразнител. Може да се наложи рентгенография или пък риноскопия, в случай на съмнения за попаднало чуждо тяло и/или бактерии в дихателните пътища. Обратното кихане може да се дължи на алергии и/или различни дефекти в областта на носоглътката. 

Нерядка причина за поява на обратно кихане са носните кърлежи, които не могат да се видят с просто око, а посредством риноскоп. Те се предават от животно на животно, като се загнездват в носоглътката и предизвикват дразнене, което рефлектира в обратно кихане

Обратно кихане при кучетата – каква е терапията?

Терапията е различна, в зависимост от причинителя на това състояние. Гореспоменатите носни кърлежи се лекуват чрез ветеринарномедицински препарати. Наличието на чужди тела, в зависимост от големината им, се отстраняват хирургически и/или посредством риноскопска интервенция. В случай че се касае за наличие на бактериална инфекция, лечението обикновено приключва с назначаването на един антибиотичен курс.

Има ли породи, предразположени към често обратно кихане при кучетата?

На финала бихме искали да ви споделим един любопитен факт. Някои породи кучета изпадат много по-често в състояние на обратно кихане, макар че реакцията е характерна за всички видове кучета. Четириногите от породите чихуахуа и мопс например кихат много по-често наобратно, отколкото която и да е друга порода кучета. Това се дължи основна на специфичната им лицева анатомия, както и други характеристики, типични за дадените породи.

Грижата за здравето на дихателната система на кучето е от огромно значение и не бива да се подценява. Макар че обратното кихане обикновено не е симптом, който трябва да буди притеснение, съществуват редица други заболявания и състояния, които изискват навременната намеса на ветеринарен лекар и редовна поддръжка от страна на стопанина на четириногия любимец. PetBuddy предлага селекция от витамини и имуностимуланти, с които да поддържате цялостното здраве на вашето куче, както и професионални медицински препарати за кожата и козината, кучешките уши, както и лапите и ноктите на животното. Всеки един продукт може да бъде добавен в месечната кутия PetBuddy според нуждите на вашия любимец.

Виж още подобни статии