Виж какво прави Pet Buddy за теб
Гледай видеото

Домашен любимец котка – 5 причини защо е страхотна компания у дома

27.11.2023 | 1 мин. четене

Домашен любимец котка или домашен любимец куче – това е въпросът! Откакто свят светува и тези два животински вида са се научили да съжителстват с хората. Кой от двата най-популярни вида домашни любимци да изберем за своето семейство е дебат, който среща достатъчно подкрепа както от едната страна на барикадата, така и от другата. Някои хора са заклети фенове на котките. Други не могат да си представят живота без кучета. Трети са фенове и стопани както на кучета, така и на котки. Откровено казано, ние разбираме и се припознаваме в третата група. И все пак, днес сме решили да поговорим повече за това какви да предимствата и удоволствията на това да си стопанин на домашен любимец котка. И може би да ти помогнем да вземеш правилното решение.

Често изборът ни на домашен любимец дори не се свежда толкова до това кой от двата животински вида ни харесва малко повече от другия. Отглеждането на куче е доста по-различно от отглеждането на домашен любимец котка. Много често става въпрос за нашия начин на живот и до каква степен можем да носим отговорност за друго живо същество. Освен това, нека си признаем, котките и кучетата обикновено са доста различни като темперамент. Трябва да помислим добре кой вид подхожда повече на нас.

И така, ако сте пред дилема какъв домашен любимец да изберете, категорично сте в отбор кучета и ви се иска да се опитаме поне малко да разклатим позициите ви, или просто обожавате котки и ви носи удоволствие да четете колко прекрасни са те, останете с редовете по-долу. Ще ви споделим 5 основни причини защо е страхотно да имаш домашен любимец котка!

Домашен любимец котка за повече тишина и спокойствие

Кучетата са забавни, игриви и... да, кучетата лаят доста. С причина и без причина. За да изразят цялата палитра от емоции, които изпитват. Затова пък котките са тихи, дори удивително безшумни. Те се движат грациозно, стъпват безшумно. И освен редките изблици на любовни серенади през няколко месеца, тихото им мъркане е всичко друго, но не и водещо до главоболие.

Ако желаете да се наслаждавате на тих, спокоен и уютен дом, изборът на домашен любимец котка вероятно е най-добрият.  Освен това тихата и спокойна котка може да е чудесен избор за семейства с малки деца, които се нуждаят от спокойна среда. Или пък възрастни хора, които искат да си почиват по-често. Котките са подходящ избор и за много хора, които съжителстват със съквартиранти, или живеят в квартира, в която има изисквания за нивата на шум. И все пак не забравяйте, че и котките могат да създават шум. Например когато бутат предмети, или бягат из стаята със скоростта на светлината. Въпреки това смятаме, че кучетата са значително по-шумни.

Домашен любимец котка изисква по-малко грижи

Факт е, че за да е здрав и щастлив един домашен любимец котка, необходимо е да се грижим за него с отговорност и любов. Както кучетата, така и котките изискват редовно хранене с пълноценна и разнообразна храна. Освен това и грижа за хигиената им, физическа активност, интелектуална стимулация, висококачествени добавки и витамини, забавни и занимателни играчки и т.н. Въпреки това няма спор, че котките изискват много по-малко грижи от кучетата ежедневно. Някои хора биха казали дори, че те са много по-самостоятелни. Котките не изискват усилени тренировки и дресировка. Няма нужда да ги разхождаме на каишка по няколко пъти на ден. Котките дори успешно умеят самостоятелно да се грижат за своята базова хигиена и чистота.

Лесно е да ги обучим за живот у дома

Едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени новите стопани на кученца е как да обучат опашатковците да свикнат в новия си дом. Как да живеят в него като пълноправни членове на семейството. От друга страна, котенцата не се нуждаят от много усилия и време, за да свикнат с живота в новия дом и правилата му. Обикновено малките котенца вече знаят как да използват котешка тоалетна, когато пристигнат в новия си дом. Всичко, което е необходимо да направиш, за да помогнеш на котето да свикне с новия си дом е да му покажеш къде се намират неговата тоалетна, купички за храна и вода, легло, аксесоари за игра и забавление.

Домашен любимец котка за апартамента

Когато става въпрос за отглеждане на домашен любимец в жилище с по-малко пространство, например апартамент, котките обикновено са по-подходящ избор. В сравнение с кучетата, котките изискват по-малко пространство. Освен това те се справят по-добре с усвояването на вертикалните пространства в дома. Дори и в наистина малки апартаменти е лесно да се създадат комфортни и уютни условия за отглеждане на щастлива котка. Котките използват котешки тоалетни, което означава, че не е необходимо да ги водим навън с тази цел няколко пъти дневно. Т.е. не е наложително да живеем в къща с голям двор.

Котките подпомагат човешкото здраве

Множество проучвания доказват, че котките имат силен успокояващ ефект върху хората. Те ни помагат да се отпуснем и да преодолеем стреса по-лесно. Доказано е още, че мъркането на котката помага на човека да заспи по-бързо и да си почине по-пълноценно. А галенето на котка освобождава хормона на щастието в човешкия организъм. Котките дори играят важна роля за намаляването на високото кръвно налягане, съответно и риска от сърдечен удар. 10-годишно проучване показва, че отглеждането на котка у дома намалява риска от инсулт и инфаркт с цели 30%.

Ако си щастлив стопанин на котка, или обмисляш да осиновиш такава, увери се, че я отглеждаш пълноценно и с много любов, за да има тя дълъг и щастлив живот. Ние от Pet Buddy можем да ти помогнем за постигането на тази цел. При нас ще откриеш всичко, което ти е необходимо – висококачествени и разнообразни мокри и сухи храни, лакомства, аксесоари и играчки, добавки и витамини. Използвай промоционален код newbuddy15, за да спестиш 15% от първата ти Pet Buddy кутия.

Виж още подобни статии